6 jan

Att utbilda sig till civilingenjör

Om man vill få en riktigt bra lön och en gedigen utbildning, kan man fundera på att utbilda sig till civilingenjör! Yrket civilingenjör ligger bland de topp fyra utbildningarna och är mycket lönsamt för framtiden. Utbildningen är på fem år och är mycket flexibel då det finns hundratals olika program för denna utbildning som garanterat leder till jobb.

Smart fastighetsservice när man studerar

Att studera tar upp mycket tid i vardagen, särskilt om man studerar på högskolenivå till civilingenjör, men är väl värt mödan. Har man många andra projekt medan man studerar gäller det att planera sin tid väl. Om man är med i en bostadsrättsförening och behöver ta hand om fastigheten samtidigt som man studerar, kan man tillsammans behöva hjälp med fastighetsskötsel genom en förvaltning. För att skapa mer värdefull tid till vardagen och studier, är det en riktigt bra lösning att anlita en professionell fastighetsservice, så blir det mycket lättare att sköta om sin förening! Tack vare en professionell fastighetsservice kan hela bostadsrättsföreningen få hjälp med teknisk förvaltning, juridiska frågor och tjänster och allt kring ekonomi! Genom en smart fastighetsservice spar man också mycket administrativ tid och särskilt för den delägare som studerar.

Förkunskaper innan man studerar till civilingenjör

Innan man börjar sin utbildning till civilingenjör, krävs det vissa förkunskaper. Något som är ett viktigt behörighetskrav, är att gå ett så kallat tekniskt basår innan man ansöker till KTH:s utbildningar inom civilingenjörsyrket. Det tekniska basåret innehåller bland annat matematik, kemi och fysik i fler steg. Har man dock redan dessa ämnen klara, kan man komma in på utbildningen även genom ett högskoleprov. Man behöver inte vara ett tekniskt geni för att läsa till civilingenjör utan det som är viktigast är att man har ett genuint intresse för problemlösning, utmaningar och en passion och nyfikenhet för utveckling och förbättring.

Eftersom en civilingenjörsutbildning ger ett så brett spektrum av yrken, kan man arbeta inom de flesta branscher beroende på vilken inriktning man väljer. Exempel på arbetsuppgifter kan vara att planera processer i en tillverkning, arbeta med robotteknik, byggnad och arkitektur, utveckla artificiell intelligens, lösa tekniska byggnationer, marknadsföra en produkt eller utveckla nya material. Fördelen med när man läser till civilingenjör, är att man kan arbeta både inom den privata och offentliga sektorn. När man är färdigutbildad finns det en stor arbetsmarknad även för internationella uppdrag då yrket som civilingenjör är mycket globalt. Ingångslönen ligger kring 31 000 kronor upp till 36 500 kronor, men kan starta högre beroende på bransch, företag och yrkesområde. Efter tio års yrkeserfarenhet brukar lönen ligga kring 46 000 till 50 000 kronor.