16 jul

Utbilda dig till grävmaskinist

Längtar du efter ett arbete där du får vara ute mycket och arbeta med olika projekt? Gillar du också natur och att bearbeta jord? Då kanske yrket som grävmaskinist skulle kunna vara något för dig? En sådan utbildning kan du få användning för både yrkesmässigt och privat.

Vad kan man arbeta med som grävmaskinist?

En utbildad grävmaskinist kan arbeta med en rad olika saker. Du kan till exempel arbeta vid vägbyggen och göra diken. Det går också bra att arbeta i byggbranschen och bereda mark för exempelvis husgrunder. Är du utbildad grävmaskinist kan du dessutom ha mycket nytta av det privat. Behöver du exempelvis dränera huset? Det är enkelt, hyr minigrävare och gör jobbet själv. En sådan insats kan du tjäna tusentals kronor på. Detsamma gäller om du vill bereda mark för ett odlingsland eller ett bygge. När du hyr en minigrävare behöver du dessutom inte förvara någon dyr maskin på din tomt. Istället kan du bara använda den när den behövs.

Olika typer av utbildningar

Du kan utbilda dig till grävmaskinist på lite olika sätt. Det finns till exempel yrkesutbildningar på yrkeshögskolor. Den typen av utbildning är CSN-berättigad vilket betyder att du har rätt till studielån när du går utbildningen. Nackdelen med dessa utbildningar är dock att de endast finns på de orter där det är ont om grävmaskinister. Har du tur så bor du i just en sådan ort. Ett annat alternativ är att köpa en utbildning. Sådana utbildningar ges av olika utbildare och finns spridda över hela landet. Det kan dock hända att du inte är berättigad till CSN vid dessa utbildningar. Om du redan arbetar i en närliggande bransch kan ett tips också vara att be ditt arbete om fortbildning. Får du igenom det står arbetsplatsen för kostnaden av utbildningen.

När du väl börjar studera är det viktigt att göra bra ifrån dig för att sedan få ett bra jobb. Här finns några tips på studietekniker som kan vara hjälpsamma.

Testa att gräva

Är du osäker på om yrket som grävmaskinist är rätt för dig? Hyr då en minigrävare och testa hur det känns. Du har säkert något projekt där hemma som behöver genomföras och då kan du lika gärna prova på hur ditt nya yrkesliv skulle vara. Känns det rätt är det dags att börja söka utbildningar. Kom ihåg att de flesta utbildningar tar in nya elever både till våren och hösten varför det är viktigt att sätta igång med ansökningarna då.