22 dec

Att bli en självlärd grafisk designer

Det är faktiskt möjligt att arbeta med grafisk design genom att vara självlärd. Vägen dit kommer förmodligen bli lite krokigare, men även mer flexibel vilket kan passa många kreativa människor. Till synes och sist handlar det om vilken passion man kan visa upp och vilken vilja man har att arbeta hårt för det man vill uppnå.

Att börja som en nybörjare

Det första man bör göra är att samla på sig inspiration och börja följa olika grafiska designers på instagram och youtube. Det finns mängder av information som gör att man snabbt kan accelerera förbi nybörjarstadiet. Man bör också lära sig grunderna i Adobeprogrammen: Illustrator, InDesign och Photoshop. Det finns givetvis andra programvaror, men dessa är en slags standard, och ska man söka arbete som grafisk designer i framtiden, förväntas man känna till dessa. Riktar man in sig mot webbdesign är Adobe XD och Skcetch två program att sätta tänderna i. Känner man att man har dessa program under kontroll kan det även löna sig att att skriva högskoleprovet för att se om man kan få en utbildningsplats vid någon av design högskolorna, vilket alltid är en lättare väg för att sedan landa ett jobb. Högskoleprovet kräver en hel del förberedelser, men ger också bra alternativ om man inte känner att en självlärd process kommer räcka hela vägen. Med en bra guide ökar chanserna enormt att lyckas.

Lämna nybörjarstadiet

För den som vill fortsätta vägen att bli en självlärd grafisk designer, eller helt enkelt inte lyckats komma in på en designhögskola, finns det massor av vägar att gå. När man lärt sig grunderna i Adobeprogrammen gäller det att börja ta småjobb på de olika digitala plattformar som finns. Betalningen kommer självklart att vara väldigt dålig, men man kommer att lära sig otroligt mycket. För de pengar man ändå tjänar ihop då skatt är dragen kan man köpa böcker på ämnena Typografi, Logotyper och Grafisk design. För att komma förbi nybörjarstadiet gäller det att man läser på en hel del. Här kan man även gå en del kurser som erbjuds på nätet. Många av dem är helt gratis, eller erbjuder en gratis månad. Är man snabb hinner man gå igenom kursen denna gratismånad och sparar således in mängder av pengar.

Bli ett proffs

I det avslutande steget gäller det att bygga upp en portfolio, som är en samling med olika projekt och grafiska arbeten man åstadkommit. Detta ska förutom att ge en överblick på vad man kan, även ge information om hur man arbetar. Man ska alltså inte vara rädd för att också visa upp skisser. Det är också bra att vara ärlig, om man känner sig oerfaren på området, vilket är bättre än att försöka påstå att man är något man inte är. En designbyrå kan ändå få tillräckligt intresse, och oslipade diamanter är alltid välkomna.