23 jul

Så väljer du utbildning

Det är inte alltid lätt att veta vilken utbildning du ska välja, framförallt inte om du är intresserad av flera saker. Dessutom finns det ett så stort utbud med ämnen att studera vilket kan göra valet ännu svårare. Ett tips på vad du kan göra är att tänka efter på vad du tycker om att göra och vad du är bra på. På så sätt kan du sortera bort de ämnen som inte passar in på det du söker efter. Du måste också bestämma var du vill studera och om du vill studera utomlands, i Sverige, vilken skola och om du vill studera på distans eller inte. Valen är många vilket kan göra det svårt.

Av vilken anledning vill du studera?

Den frågan kan vara bra att svara på innan du börjar titta på utbildningar. Vill du studera för att höja befintligt betyg eller vill du studera till en viss karriär? Svaret på frågan kan avgöra vilken skola som passar dig bäst. Om du endast vill uppdatera den kunskap du redan har samtidigt som du jobbar kan komvux på distans vara ett bra alternativ. Om du däremot vill studera för att få ett bättre jobb kan det rekommenderas att du väljer utbildningen som har fokus på just den karriären.

Det viktigaste tipset är att du inte stressar med att välja utbildning. Det är bättre att du tar tid på dig och tänker igenom ditt val noga istället för att välja en slumpmässig bland de utbildningar som intresserar dig.