24 okt

Studera utomlands

Det är inte ovanligt för många svenskar att bestämma sig för att studera utomlands. Det finns flera vägar du kan välja mellan om du är intresserad av att studera i ett annat land. Det är vanligtvis personer som går på universitetet eller högskola som bestämmer sig för att åka som utbytesstudent. Men det är inte det enda alternativet som finns tillgängligt.

Utomlandsstudier via förmedlare eller på egen hand

Ett bra sätt att komma igång med studier i ett annat land är att ta hjälp av en organisation eller en utlandsstudieförmedlare. De har erfarenhet med att hjälpa studenter att hitta en utbildning som du är intresserad av samt kan hjälpa dig med hela processen, till exempel genom att ta kontakt med skolan och ifall du skulle stöta på några problem under tiden du studerar. De kan också ge dig tips på boende och eventuella visum. Det här alternativet brukar dessutom vara en aning billigare.

Skulle du inte vilja få hjälp av en förmedlare eller det kanske inte finns en svensk utlandsstudieförmedlare tillgänglig i det land du vill studera kan du göra allt själv. Det kräver dock en hel del jobb och du måste sköta allt själv. Vissa kan tycka att det är en kul utmaning ifall du inte är rädd för att något ska gå fel. Du måste till exempel kontakta skolan själv för att få veta vad som krävs för att bli antagen samt fixa boende och ta reda på om du behöver visum. Ett tips på hur du kan hitta mer information om att studera utomlands själv är att kontakta det landets ambassad. På så sätt får du en klarare bild över vad du måste göra för att börja studera i det landet.