9 feb

Utbildningar som ger dig förutsättningar att bli konsult

Vad tjänar en konsult? Genomsnittslönen för en konsult ligger runt 40 000 kronor, men det varierar en hel del mellan olika branscher. Som konsult är du ofta relativt välbetald samtidigt som du själv har stort inflytande över hur du jobbar.

Som konsult besitter du någon form av specialistkunskap och jobbar som egen företagare eller anställd av ett konsultföretag. Rent formellt kan rollen som konsult beskrivas som en rådgivare, det vill säga att du bistår företag eller organisationer med dina kunskaper. Men hur blir du konsult?

Jobba åt bemanningsföretag

Bravura är ett väletablerat bemanningsföretag i Göteborg som hyr ut personal till ett flertal olika branscher. Bland dem finns till exempel IT- och teknikbranscherna som efterfrågar bland annat ingenjörer och systemutvecklare. Eller administration som exempelvis innefattar redovisningsekonomer, administratörer och HR-specialister.

Det finns med andra ord inget enkelt svar på frågan om hur du blir konsult. Att lyckas etablera sig som konsult handlar i grund och botten om att vara riktigt bra på någonting, att ha en spetskompetens som efterfrågas och som företag och organisationer därför är villiga att betala för.

Utbildningar inom konsulttäta branscher

Så vad ska du utbilda dig till för att kunna jobba som konsult? Enklast vore att svara att du i teorin kan läsa till vad som helst. Om du i slutändan blir eftertraktad som konsult har som du kanske förstått nu mest att göra med hur duktig du är inom ditt valda fält. Med det sagt finns det förstås branscher som är mer ”konsulttäta” än andra.

Några branscher som ofta använder sig av konsulter kunde du läsa om i samband med Bravura ovan. Här följer några examina du kan ta som ökar chanserna för dig att arbeta som konsult.

  • Civilingenjör – Som civilingenjör kan du jobba med många olika saker. Det kan till exempel handla om att bistå i konstruktionen av olika byggnadsverk. Du kan också arbeta med olika typer av tekniska analyser. För att bli civilingenjör ska du läsa vid en teknisk högskola.
  • Civilekonom – För att bli civilekonom ska du läsa minst fyra år på högskola. Arbetsuppgifterna består främst i att analysera ekonomi och hjälpa till med ekonomiska beslut i företag och organisationer. Du kan jobba både inom näringslivet och i kommunal och statlig sektor.

Det var bara två exempel. Som sagt är det i slutändan din egen kompetens och dina egna förmågor som avgör hur framgångsrik du kan bli som konsult.