4 mar

YH-Utbildning Medicinsk Sekreterare

Känner du att du har fastnat i ditt yrke och skulle vilja gå vidare men vet inte vart? Har du det skrivna ordets gåva och är samtidigt intresserad av medicin och administrativa uppgifter? Varför i sådana fall inte söka en YH-utbildning till medicinsk sekreterare? Där får du, med dator som arbetsverktyg, använda dig av språket samt vara lite av ”spindeln i nätet” på arbetsplatsen. Du får medicinska kunskaper och även sköta administrativa uppgifter.

Garanterad jobb efter utbildning

Just nu och framöver ser bristen på medicinska sekreterare ut att vara fortsatt hög så du är i det närmaste 100 procent garanterad jobb efter utbildning, faktiskt så får många som läser utbildningen redan arbete under deras tid för praktik. Det finns många arbetsplatser för medicinska sekreterare eller som man i annat fall säger – läkarsekreterare. Du kan arbeta på vårdcentraler, på sjukhusavdelningar och inom läkemedelsbranschen. Arbetsuppgifterna skiljer sig lite åt beroende på vart du arbetar, t.ex. är ditt arbete som medicinsk sekreterare mer socialt om du väljer att arbeta i en reception såklart då det ingår i ditt arbete att registrera patienter och hälsa dem välkomna. Om du är mer intresserad av att ägna största delen av din arbetstid åt att skriva så är en sjukhusavdelning att rekommendera.

Ett omväxlande och lärorikt yrke

Lönerna har länge varit låga för medicinska sekreterare / läkarsekreterare men det börjar, om än långsamt, att ändra på sig. I dag ligger medellönen i storstäderna kring 28 000 kr i månaden och om du står på dig vid arbetsintervju kan du kliva in med en högre ingångslön än vad man tidigare kunnat. För att öka dina chanser till arbete och högre lön kan du använda personligt brev mall där du listar just dina styrkor. Arbetet är ofta väldigt omväxlande och lärorikt och kurser erbjuds ofta till personal för att hålla dem medicinskt uppdaterade.

Du kan välja att läsa till medicinsk sekreterare både på plats fysiskt eller på distans. Dock verkar utbildningarna som ges på distans innebära att du måste delta i några träffar på plats och det är inte alltid din praktik finns på din hemort.

Om du är intresserad av att läsa vidare om medicinsk sekreterare och se om utbildningen finns på din ort så kan du googla ”läkarsekreterare” och skicka in en intresseanmälan via de olika studievägledarhemsidor som finns.